TRAFİK KURALLARI VE ÖNEMLİ NOTLAR

Çocuklar Otomobillerde hangi koltukta oturmalı

Çocuklarınızı otomobilinizin herzaman arka koltuğuna ve emniyet Kemerleri takılı bir şekilde oturtunuz. Yaşları küçük olan çocuklar mutlaka kendileri için özel olarak üretilen araç koltuklarına oturtulmalı ve kemerleri sıkı olarak takılmalıdır. 50 km/saat bir hızla meydana gelen kazada 4 yaşındaki bir çocuk öne doğru 400 kg.lık bir ağırlığa eşit güçte savrulur (Bu küçük bir filin ağırlığına eşittir).

Doğru olarak araç koltuğuna bağlanan çocukların kazaların %75 inde hiç zarar görmedikleri ve büyük kazalarda ise % 67 korundukları tesbit edilmiştir.

Buna karşılık ailelerin % 80 'inin çocuklarını koltuğa bağladığı Fakat bunun ise % 50 ile 70 arasında yanlış yapıldığı ve çocukların gevşek bağlandığı tesbit edilmiştir.

Çocuk koltuklarının büyük bir kısmının da çocuklar için küçük olduğu belirlenmiştir. Çocuk koltuğu alırken lütfen doğru seçimi yapmak için yetkililerden yardım alınız. Çocuğunuzu koltuk üreticisinin talimatlarına göre yerleştiriniz ve bağlayınız.

Aracınızla seyahat ettiğinizi ve önde giden araç ani durduğu için sert bir fren yaptığınızı düşünün. Arkanızdan gelen sürücü sizin kadar ani Fren yapamaz ve size arkadan çarpar ise başınız beklemediği bu darbe Yüzünden hızla geriye gidecek ve darbe sona erdiği anda ise aynı hızla öne Doğru ilerleyecektir. Bu duruma "whiplash" adı verilir. Bu durum kısaca akselerasyon ve ters akselerasyon yaşayan boynunuzda oluşan enerji transferidir. Boyun kaslarınız böyle bir darbeyi ememez ve kaslarda gerilme ile kemiklerde, damarlarda ve sinirlerde hasara yol açabilir. Bu durumun oluşması için sadece 10 km/saat hızla bir çarpışma yeterlidir. Bu tür kazaların en sık görülen yaralanma türü "whiplash"tir. Arka Başlık doğru olarak ayarlanmayan araçlardaki bu şekilde oluşan kazaların % 95'inde kişiler boyun zedelenmesine maruz kalmıştır.

Daha yüksek süratlerde oluşan arkadan çarpma durumlarında boyun kırılmaları en çok oluşan durumlardandır. Aracınızın başlıklarını üst noktasının baş seviyenizin üst noktasına gelecek seviyede ayarlayınız ve buna üşenmeyin.

Doç.Dr. Ayşe Altıntaş
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü

EK NOTLAR:

  1. Yeni doğandan 1 yaş ve 12 kg lik bebeğe kadar tüm bebekler arkaya dönük (rear-face) belli bir eğimi olan (level angle) sepet diye tanımlanabilecek koltuklarda oturtulmalı. Koltuğun yerleştirilmesi araca göre farklılık gösterebilir. Önemli olan arkaya dönük olması..ve arka koltukta bulunmasıdır.

  2. 1 yaş ve 12 kg dan sonra öne dönük koltuklara geçilmeli. Burada dikkat çünkü piyasadaki süslü koltukların çoğu usulüne uygun değil, Beş nokta emniyet kemerliler tercih edilmeli (five-point safety) Bu türlerin önerilmesinin sebebi, çocuğun omuzundan (2 band) kalça yanlarından (2 band) gelen kemerlerin apış arasındaki bandla (5. band) birleşip koltuğa beş noktadan çocuğu bağlamasıdır. Bu koltukları çıplak gözle önlerinde t-kolcak olmaması ile ayırd edebilirsiniz. (12-24 kg arası) bu tür beş nokta guvenlik kullanılmalı. 2. 24 kg üstü-12 yaş bu yaşlarda erişkin emniyet kemerinin seviyesini ayarlayan malzemeler veya yükselticiler ile yine arka koltukta olmak koşulu ile yeterli..

  3. 12 yaşından sonra da mümkünse 16 yaşa kadar arka kotuk tercih edilmeli, hava yastığının yarattığı facialar unutulmamalı. Biraz abartarak minyon yapıdaki erişkinler ön koltuğa oturtulmamalı..

    Çocuk koltuğu için birkaç link:
    Amerikan pediatri akademisinden önerilerden fiatlara kadar özet bir sayfa http://www.aap.org/family/famshop.htm

    Ağırlık (1pound=450 gr) ve yaş girilince uygun koltuğu seçen tarayıcı http://www.safekids.org/buckleup/childseat.cfm

    Yanlış koltuk ve kemer kullanımı ile ilgili bir çalışma http://www.safekids.org/buckleup/study.html

    Saygılar
    Dr. Tolgay Satana

Hayatınızı kurtaracak 10 saniye !!!

Ugur Okcu

 

Copyright ©1998 Ugur Okçu Ankara / TÜRKİYE Tüm Hakları Mahfuzdur - All Rights Reserved Bu sayfada kullanılan metaryellerin tüm hakkı saklıdır. Yazı ve resimlerin bir bölümü ya da tümü izin alınmadan kullanılamaz veya yayınlanamaz.
Ada-Net

Ziyaretçi Sayısı